Meslek liselerimiz maalesef ilgi görmüyor.Giden öğrenciler de konuştuğumuz kadarıyla pek ümitvar değiller.Halbuki meslek liseleri gelişmiş ülkelerde olduğu gibi cazip olmalı,deyim yerindeyse velilerimiz çocuklarını kayıt yaptırırken sıraya girmeli.Ancak velilerimiz çocuklarını mecburiyetten meslek lisesine kaydettiriyorlar.Aslında hangi anne-baba çocuğunun iyi bir meslek sahibi olmasını istemez.Ama meslek liselerimiz; bırakın meslek edindirmeyi çocuklarımız meslek liselerinden körelmiş bir vaziyette çıkıyor. Birçok okul idaresinde de aynı kabullenmişlik var.Z MESLEK LİSELERİNİN CAZİBESİ ARTIRILMALI
aten mezun olan öğrencilerimiz de ortada.4 yıl boyunca adeta geriye giderek mezun oluyorlar. Halbuki ortaokulu bitiren bir öğrenci, sanayiye bir ustanın yanında işbaşı yaptığında 4 yılda neredeyse ustalaşıyor.İyi bir marangoz,araba tamircisi,tesisatçı olarak yetişiyorlar. Bizim meslek liseleri usta yetiştirme konusunda sanayinin epey gerisinde kalıyoruz.
Meslek liseleri acilen ıslah edilmeli ve mezun olan öğrencilerin de alanında uzman olarak çıkması sağlanmalıdır.Yani elektrik bölümüne giden bir öğrenci mezun olurken iyi bir elektrik ustası olarak çıkmalı. Bu konuda okul yetersiz kalıyorsa, gerekirse dışarıdan derslere girecek ustalar bulunup pratik derslerin verilmesi sağlanmalıdır.
Meslek lisesinden mezun olan öğrencilere iş yeri açma belgesi verilmelidir. Bu belge olmadan yeni iş yeri açılmasına müsaade edilmemelidir.Yani nasılki eczane açmak için eczacı diplomasına ihtiyaç duyuluyorsa aynı şekilde bundan sonra açılacak iş yerlerine meslek lisesi diploması şartı koşulmalı.Yani marangozluk üzerine bir iş yeri açılacaksa marangozluk bölümünden mezun olan birinin diploması şartı aranmalıdır.En azından bu şekilde meslek lisesi diplomaları cazip ve değerli bir hale gelmiş olur.
SAYISAL DERSLER VE SAYISAL SINIFLAR ARTIRILSIN
Eğitim sistemimiz daha çok sözel öğrenci yetiştirmek üzerine kurulmuş.Sayısal öğrencisi çok fazla değil ülkemizde.TEOG ve LYS sonuçları buna şahittir.Her sene binlerce öğrenci matematikten sıfır çekmekte.Sözel branşlarda ihtiyaçtan fazla mezun var.Çocuklarımıza matematik ve fen bilimlerini daha çok vermeliyiz.Ders saatlerini artırmalıyız.Öğrencilerimizin sayısal yönlerini olabildiğince geliştirmeliyiz.Ta ki memleketimizde bilim insanlarını çokça yetiştirmiş olalım.Ortaokul ve lisede matematik ve fen bilgisinin derslerinin ağırlığı artırmalı ve lise 2’ ye geçen öğrencilerin sayısal bölümlerini tercih etmeleri sağlanmalıdır.
DİL EĞİTİMİNE GEREKEN ÖNEM VERİLMELİDİR
Sultanahmet’te simit satan bir çocuk hiçbir yabancı dil eğitimi almadan 1 yılda İngilizceyi iyi bir seviyede konuşabilirken neden acaba okullarımızda yıllarca İngilizce gören çocuklarımız düzgün bir şekilde konuşamıyor ? Öğrencilerimiz ortaokulda da lisede de İngilizce’den aynı klişeleşmiş cümleleri kullanıyor. Bu probleme acil çözüm bulmalıyız. Acaba müfredat mı ağır ya da ders saati mi yeterli değil? İngilizce öğretmenleri bunu izah etmelidir.