MUHSİN DURUCAN (Emekli Müfettiş-Eğitimci-Yazar)

Tarih: 23.09.2014 13:32

1. Uluslararası İstanbul Boğazı Kültür Sanat Şöleni

Facebook Twitter Linked-in

Duygu Duygu İstanbul

Pencereden Haliç'i yakaladı gözlerim

Umut yüklü motorlar denizde düşe kalka

Bir eylül sabahında İstanbullaştı sevgim

İstanbul'da İstanbul'u yaşamak bambaşka.

 

Türkü tadı gecede upuzun minareler

Uçuşan martıları sevinçten çığlık çığlık

meydan okur yıllara tarih tarih değerler

Al lâle güzelliği renk renk güler uygarlık.

 Boğaz'da mavi boncuk anıt anıt yapılar

Ürkme, titreme gelir düşündükçe şöyle bir

Görkemini bozmasın fırtınalar, boralar

Şiirce güzellikler yaşanmıştır kim bilir.

 

Şerit şerit yolları gerdanda bir nakıştır

Soluklu düdük sesi uzaklardan duyulur

Geçmişten geleceğe muştulu bir bakıştır

Arayan Mevla’sını, belasını da bulur.

 

Acımasız dalgada kırıtır Kız Kulesi

Kaçışan yağmurları dökülür sicim sicim

Evrenin sabahları güzel midir böylesi

Ellere gülümseme ceylan gözlü sevgilim.

 Muhsin DURUCAN

 

“Şiir İstanbul’u Boğaz’dan fethedecek.” coşkulu etkinlik, 11 Mayıs 2014 Pazar günü 14.00–18.00 saatleri arası gemide gerçekleşti. 81 ilden 150 şair–yazar ve sanatçının katılması amaçlandı. Ne ki sayının tutmadığı gözlendi. Asıl olan mı? Dünyanın incisi İstanbul’da edebiyatın incisi şiir oldu.

Salonun uygun yerinde Nedim Uçar, Ali Özkanlı ve Yaşar Duymuş ile oturduğumuz masada ilgiyle akışı izlemeye başladık.

Boğaziçi’nde Şiir Gemisi’nde gerçekleşen uluslararası şölen bir ilk oldu. Avrupa yakası güzergâhında; Kabataş-Beşiktaş-Çırağan Sarayı-Ortaköy- Boğaziçi Köprüsü-Kuruçeşme-Arnavutköy-Bebek-Rumeli Hisarı-Fatih Sultan Mehmet Köprüsü-Emirgan-İstinye yönünde  Şiir Gemisi’nin Anadolu yakası güzergâhında; Beykoz-Kanlıca-Anadolu Hisarı-Kandilli-Çengelköy-Beylerbeyi -Kuzguncuk selamlandı. Dün İstanbul'u dinleyen Boğaziçi’ndeki Garipçi Şair Orhan Veli, saygı ve sevgiyle anıldı.

Gelelim uygulanan programa… Orkestranın çaldığı müzik eşliğinde ve güneşin azar azar yüzünü göstermesiyle insanların yüzlerinde de gülümseme belirdi.

Sunuculuk görevini üstlenen Semih Baykara programı özenle uygulamayı sürdürdü ve başarılı oldu.

İlk olarak Ebru Elmasdere konuşmasını yaptı ve ardından anne şirini okudu. Evet, Anneler Günüydü. Şiirin bitiminde annesine sarıldı. Duygusal an  yaşandı!

Etkinliğin birinci derece sorumlusu atks Kültür Sanat Platformu Başkanı Abdurrahman Tümer, ‘Hoş geldiniz’ temalı konuşmasını gerçekleştirdi ve yoğun alkış aldı! Organizeyi sekiz arkadaşıyla birlikte yürüttüklerini vurguladı. ‘Ben’ değil ‘biz’ olmayı amaçladıklarını da dile getirerek etkinliğin Türkiye’de bir ilk olduğunu; Kayseri’den Ali Özkanlı’nın, Yozgat’tan Kelami Akdemir’in ve öteki dostlarından destek aldıklarını açıkladı.

Program akışında sekiz kişiden oluşan ve yoğun çabaları ve emekleri olan komite başkanları da ayrı ayrı düşüncelerini ortaya koydular.

Adları sırasıyla anons edilen; Kocaeli Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, Medya Mensupları Derneği Başkanı Ahmet Kaplan, Hatay İşadamları Derneği Başkanı İbrahim Güder, Kayserili Eğitimci Şair Ali Özkanlı, Sarıkayalı Şair Kelami Akdemir, Hitit Tv Md Elvan Şimşek, Ankara’dan Eğitimci Yazar Tuba Koşar, Ankara’dan Barbaros Çelikkol, Eskişehir’den Dr Nedim Uçar, İstanbul’dan Ali İhsan Öztürk, Nedim Saatçioğlu ve Güzel İzmir’den  Romanyalı Ercin Lidia, kendilerine özgü ses ve seslendirmeleriyle konuştular, şiirlerini seslendirdiler. Denizli’den Adnan Koparan türküsüyle ayrı bir renk kattı.

Çorlu’dan etkinliğe katılan değerli meslektaşım  öğretmen Gaye Dilek ile yüz yüze tanıştık ve 15 yıl kadar Maarif Müfettişliği görevini yürüttüğüm Tekirdağ'dan, Çorlu'dan ve Edirne'den söz ettik. Kendisini doğal, içten ve erdemli buldum. Görevinde başarılarla bahtının da güzel olmasını dilerim.

Özenle ve masraftan kaçınmaksızın  hazırlanmış olan değişik ödüller, onurluk belgeleri ile teşekkür belgelerinin dağıtımı yapıldı. ‘Onur konuğu’ sıfatıyla katıldığım etkinlikte zamanın nasıl geçtiğinin ayırdına varılamadı. Ayrılan süre hızla ve coşkuyla tükendi!

İstanbul ortamını  ışıtıp havasını ısıtan ve özlemle aranan bahar güneşinin aydınlığında; hümanist yapılı, sempatik Abdurrahman Tümer, beğeni ve takdir topladı! ‘Sağduyunun ve sanatçının sağı solu olmaz, düşüncesinden hareketle; 'Bir başka programda bir arada olmak…’ dilekleriyle  vedalaşma sonrasında etkinlik de noktalandı.

                      Boğaz'da mavi boncuk anıt anıt yapılar

                      Ürkme, titreme gelir düşündükçe şöyle bir

                      Görkemini bozmasın fırtınalar, boralar

                      Şiirce güzellikler yaşanmıştır kim bilir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —