4+4+4 üzerine yazı yazmanın zorluğununun farkında olduğumu belirterek satırlarıma başlamak istiyorum. Çünkü yazımızın ulaştığı heryer eğitim kurumu ve okuyacakların çoğunluğu eğitimci. Amacım tereciye tere satmak değil ama okuduğum birçok yazıda maalesef tektaraflı yazılar gördükçe çok üzülüyorum.
Bir kısım eğitimcilerimiz çok iyi olduğunu savunurken ,birkısım eğitimcilerimizde çok kötü olduğunu söylüyor.Öncelikle eğitim asla ve asla ideolojik düşüncelere kurban edilmemelidir.Geleceğimiz olan çocuklarımızı asla deneme tahtasına çevirmemeliyiz.Doğruyu hep birlikte fikir fırtınası yaparak bulmalıyız.
4+4+4 ,11 Nisan 2012 tarihli ve 28261 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.Şimdi bazımaddeleri analiz yapalım.
1-Okula kayıt :1.Sınıf kayıt yaşı 72 aydan 60 aya indirilmiştir.Burada 60 ay yani 5 yaş çocuğunun oyun çocuğu olduğu unutulmuştur.Uzun yıllar devam edecek olan eğitim hayatına 1 yıl erken başlamak kazanç değil ,çocuk için kayıp olacaktır.Ayrıca çucuk 2-3-4.sınıf çocuklarıyla aynı ortamda olacağından ezilecektir. Bunun yerine Anasınıfı mecburiyeti uygulanmalı ve çocuğa davranış kazandırılmalıdır.
2-12 yıl kesintisiz Eğitim: İlköğretim kurumları; dört yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile dört yıl süreli, zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkân veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluşur...” Ve yine “Ortaöğretim, ilköğretime dayalı, dört yıllık zorunlu, örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumlarının tümünü kapsar. Bu okulları bitirenlere ortaokul diploması verelir.’denilmektedir.
Burada 5+3+4+ olsa daha güzel olacaktı,çünkü 5 .sınıf öğrencisi artık orta okul öğrencisi olacaktır. Burada çocuk tam geçiş dönemi olan 6-7-8. Sınıflarla birlikte olacağından ve 4.sınıf çocukları büyüklerinin maalesef olumsuz davranışlarını örnek alacağından davranışları daha erken bozulacaktır. .Her derse farklı öğretmen gireceğinden öğrencinin takibi sınıf öğretmenininki kadar kolay olmayacaktır.
3-Okulların ayrılması: İlköğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar hâlinde kurulması esastır. Ancak imkân ve şartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kululabilir.
Sonderece doğru fakat bunun için alt yapı nekadar hazır? Şimdi okullarda yeni sınıflar çıkarılmaya çalışılıyor.Ama hiç kimse demiyorki bu okul kapasitesi nedir?okulun merdivenleri ,tuvaletleri ,bahçesi artan öğrenci sayısının ihtiyacını karşılar mı?
Ayrıca yakın olan okullardan ilk dört ve 2. Dört diye ayrılacak .Burada en yakın olul 850 metre 1 .sınıf çocuğu hergün nasıl gidip gelecek ? bunu çözmek lazım.
4-Öğretmenlerimizin durumu:1. Kademe 4 yıla indiğinde 4ve 5. Sınıfı okutan öğretmenlerimiz boşa çıkacak 5. Sınıf içinde branş öğretmeni ihtiyacı doğacaktır.Bu sorunun nasıl çözüleceği de netlik kazanmış değildir.
Yine idarecilerimiz için de aynısı söz konusudur.Şuan İlköğretim okullarında branş ve sınıf öğretmeni karışık olarak görev yapmaktadır.Sayılarıda eşit değildir.Kim nereye gidecek fazla gelen idarecilerimiz ne olacak belli değildir.
Sonuç olarak eğitim sistemimiz zor bir döneme girmiştir.Fakat yukarıdaki bahsetmeye çalıştıgım eksiklikler giderilirse çok güzel olacaktır .Hepimiz taşın altına elimizi koyarak el birliğiyle daha iyi daha kaliteli eğitimi çocuklarımıza vermek için gayret içinde olmalıyız.
Bu sistemin tüm eğitim camiasına ,öğrencilerimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.
Saygılarımla…..