BAHRİ BÜKE (Bağcılar Cumhuriyet İlkokulu Müdür Yardımcısı)

Tarih: 20.09.2014 08:52

Dilimizdeki yozlaşma

Facebook Twitter Linked-in

Bilindiği üzere güzel  Türkçemize son yıllarda yabancı sözcükler girmektedir. Bu sözcüklerin bir kısmı dilimize zorunlulukla girerken,bir kısmı da dilimize giren bu sözcükle ilk bakışta dilimize renk katıyormuş gibi görünse de dilimizi tamamen yozlaştırmıştır.

  Tabiki  günümüzde artık sınırlar ortadan kalkmıştır. Ülkeler, milletler  ve diller arası etkileşim çok fazladır. Bunun içindir ki dilimizde bu etkileşimden nasibini almaktadır. Fakat  bunu koruyamazsak    dilimizin aslı ortadan kalkacak  ortaya  karışık bir dil çıkacaktır.

  Bunun bir sebebi de diğer dillere olan ilgi ve meraktır. Bazı insanlar cümlede yabancı kelimeleri  kullanmayı bir marifet, bir üstünlük olarak görmektedir. Bu kelimeler bir süre sonra kabullenmiş ve tüm toplumumuz bunları  maalesef günlük hayatta kullanmaya başlamıştır.

   Birden  ne olduğunu nerden geldiğini gitmediğimiz kelimeleri sanki yıllarca kullanıyormuşçasına benimsemişizdir.

  Dilimizde önceleri Farsça ve Arapça bir çok kelimeler girmiş fakat günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle ‹ngilizce ve Fransızca kelimelerin sayısı hayli artmıştır.

  Sokağa sokağa  çıktığımızda  şöyle bir çevremize bakarsak alışveriş merkezlerinin adları ,dükkanları adlar  yabancı kelimelerdir.Örneğin;

  Hair, kuaför,formen, fast food, privote room, Grand otel, sheiten otel,show  room vb. onlarcasını  sayabiliriz.

  Yine günlük dilimizde kullandığımız; triblex, jenerasyon,partner, ambians,imitasyon,gibi hepimizin kullandığı onlarca kelime bulunmaktadır.

  Tabiî ki yabancı kelimeleri  çok kullanmamız bizim ileri seviyelere çıktığımızı göstermez. Tam tersine dilimizde büyük bir yozlaşmayı gösterir.

  Bizim gibi çok büyük bir  tarihi geçmişi olan, örfleri , gelenekleri olan bir milletin dilinin yozlaşması  geçmişine ve geleceğine yapılmış  en büyük darbedir. Bir milletin kendine yaptığı bu kötülüğü kimse yapamaz.

  Sonuçta , dilimizin iki şekilde yozlaştığını görüyoruz. Birincisi batılaşma ve modernleşme adına kullandığımız yabancı kelimelerin dilimize girmesi, diğeri ise kendi  özkültürümüze, geçmişe karşı ilgisizliğimiz ,uzaklaşmamızdır.

 Ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK  ün iki sözüyle yazımı noktalamak istiyorum.

  Bir ulusun dili bütün kavramlarını  oluşturacak şekilde gelişmemişse o ulus bilim ve kültür alanında bir varlık gösteremez.(1924)

  Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti ,dilini de yabancı dillerin boyundurukluğundan kurtaracaktır. (2 Eylül 1930)


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —