Kavram Beşiktaş Temel Lisesi ve Psikolojik Danışmanı Bircan AKMERCAN: TEOG ve tercih dönemi

Kavram  Beşiktaş Temel Lisesi ve  Psikolojik Danışmanı  Bircan AKMERCAN: TEOG ve tercih dönemi

Kavram Beşiktaş Temel Lisesi ve Psikolojik Danışmanı Bircan AKMERCAN: TEOG ve tercih dönemi

     Geçtiğimiz günlerde TEOG 2.dönem sınavları gerçekleştirildi. Bu sene tercihlerle ilgili bilinmeyenler ve değişiklikler öğrencilerin bu konuda kafa karışıklığı, stres yaşamasına neden oldu. Yazımda da “sınav sonrası dönemde ve tercih döneminde neler yapılmalı” ya odaklanacağım.

    

Veliler bu yolda hem yol gösterici olmalı hem de çocuklarının tercihlerine saygılı biçimde davranmaya özen göstermelidirler. Bu yaş grubundaki öğrencilerin çoğu ergenliğin başlangıcındaki süreçte yer alırlar.  Ergenlik çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecidir. Bu süreçte kişi birtakım toplumsal sınırlılık ve sorumluluklarla karşılaşır ve bu sorumlulukları alabilecek yeterlilikte olmayabilir. Ancak gelişimin bu basamağında unutulmamalıdır ki öğrenciler kimliklerini de oluşturmaktadırlar. Bu dönemde kimlik oluştururken elbette otorite figürü olan ebeveynlerin etkisi altında kalınabilir ancak tamamen onların istekleri doğrultusunda hareket edilmesi beklenmemelidir. Ergenin kendine özgü bir kimlik oluşturabilmesi için onun isteklerinin de göz önünde bulundurulması gereklidir. Oluşum sürecinde olan kimlikler özgün olacağından bireyselliğin önemini vurgulamakta fayda olduğunu düşünüyorum. Her birey kendine özgüdür ve bu yüzden birini diğeriyle kıyaslamak her alanda olduğu gibi sınav ve sonuçları konusunda da yanlış olacaktır.

 

Bir diğer yandan ailelerin “olumlulara odaklanmak” gerektiğini unutmamalarında fayda bulunmaktadır. Öğrencinin sınavı iyi geçmişse/sonuç iyi gelirse sınava hazırlık sürecinde “neler yaptığını” belirleyip bu başarıyı sürdürmek için yaptıklarından “neleri sürdürmeli” yi belirlemek önemlidir. İyi geçmediyse/sonuç kötü gelirse hazırlık için nasıl bir çaba gösterdiğini dile getirip iyi geçmemesine neden olan faktörleri belirlemek ve bu sürecin devamında onların üstesinden nasıl gelinebilir üzerine konuşup, bu doğrultuda planlamalar yapmak önemlidir. Ayrıca sınav başarısı öğrencinin geleceğinde elbette büyük rol oynayacaktır ancak sınavda başarısız olmak demek hayatta başarısız olmak demek değildir.

 

Ergenlik başlangıcındaki fiziksel değişiklikler ve bunları takiben oluşan ruhsal dalgalanmaların üzerine yaşanan sınav stresi öğrencilerin zor bir süreç yaşamasına neden olmaktadır. Ancak sınavlar bir yandan stres yaşanmasına neden olsa da onlara hazırlık süreci savunma mekanizmalarında biri olan “entellektüalizasyon” aracılığıyla ergenlik dürtülerinin ifadesinde, kanalizasyonunda uygun bir yol olduğundan öğrencileri koruyabilir.

 

Öğrenciler neler yapmalı sorusunun cevabı ise; atlatılan TEOG sınavının ardından bir rahatlama sürecine girilmesi elbette ki normaldir ancak unutmamalılar ki sınava girmeyenlerin önlerinde “Mazeret Sınavları” bulunmaktadır. Ayrıca okulda yapılacak olan son sınavlarda “Yılsonu Başarı Puanı” üzerinden “Yerleştirme Esas Puanlarında” etkili olacağından onlara sıkı bir şekilde çalışmaları faydalı olacaktır.

 

Bilindiği üzere okuldaki sınavların sonlanmasıyla da tercih yapma evresine geçilecektir. Bu dönem kuşkusuz sınav sonrasında yer alan ve neredeyse sınav kadar önemli olan bir dönemdir. Velinin de yardımıyla öğrencinin bu süreçte ilk yapması gereken özel okulların tercihleri (24 Haziran-10 Temmuz) ve devlet okullarının tercihleri (06 Temmuz-16 Temmuz) farklı dönemlerde olduğundan hangi okulu tercih edeceğine karar vermek olacaktır. Özel okul tercih edilecekse her okulun farklı kabul şartları olduğundan bunlarla ilgili bilgi sahibi olunmalıdır. Yeni bir oluşum olan “Temel Liseler” inde hepsi birbiriyle aynı değildir. Bu yüzden öğrencilerin Kavram Temel Liselerine veya diğer Temel Liselere de giderek bu yeni oluşumlarla alakalı bilgi sahibi olmaları yararlı olacaktır. Devlet okulu tercih edilecekse öğrenciler bulundukları yüzdelik dilimi baz alarak, en çok istedikleri ve yüzdelik dilimi en yüksek okuldan başlayıp en düşük okula doğru tercihlerini yapmaları gerekmektedir. Özel okul tercihi mi devlet okul tercihi mi yapılacağı, özel/devlet okulu tercih edilecekse sıralamanın nasıl olacağı belirlenirken okulların artı ve eksilerini yazıp bunların karşılaştırılması tercihleri oluşturmak için uygun bir yöntem olabilir. Hangi lise türünün tercih edileceği belirlenmediyse belirlemek adına öğrenciye yardımcı olmak eğer belirlendiyse tercihlerin nasıl oluşturulacağı konusunda bizlere/rehber öğretmenlerine de büyük yük düşmektedir. Öğrenciler Kavram Eğitim Kurumlarına kayıtlı olmasalar da gelip bu konuda destek alabilirler.

Bilgi için:

www.kavramtemelliseleri.com.tr

444 62 41

0212 259 09 35




EĞİTİMCİ VE YAZAR İLYAS TEKİN: EĞİTİM VE AHLAK

NADİRE KONUK VE ALİ OĞUZ KONUK HALK OYUNLARI EKİBİ...

ÇEKMEKÖY HÜSEYİN AVNİ SİPAHİ ORTAOKULU?NDA EĞİTİM...

Minik yüreklerden Mehmetçiğe destek

4 YILDIR OKULLARIN SESİ`YİZ

ERASMUS projesi

İsmail Altok: ANNEM , BABAM VE BEN ”KARNEMİZİ “ AL...