Akçansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu Eramus projeleriyle dolu bir dönemi daha ardında bıraktı. 2021 -2022 eğitim öğretim yılına 5 Erasmus projesi ile başlayan Akçansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu öğrenci ve öğretmenleri, Covid 19 tedbirlerini elden bırakmadan Erasmus proje hareketliliklerini gerçekleştirmeye başladı.
Akçansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu, ilk hareketliliğini “You are My Challange!” isimli, gençlerin alkol ve madde bağımlığından uzak tutmayı amaçlayan Erasmus Projesinin geleceğini planlamak için 15 -17 Eylül’de Letonya’nın Riga Şehri’nde gerçekleşmiştir. Bu hareketliliğe, Akçansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu’ndan proje okul koordinatörü İngilizce Öğretmeni Harun Ünal ve Ramazan Demirhan katılmıştır. Pandemi nedeniyle 1 yıl uzatma alan ve Ağustos 2023’e kadar uzatılan Erasmus projesinin bu hareketliliğinde, okulun öğrencilerini de kapsayan hareketliliklerin planlaması yapılmıştır.
Akçansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu, İkinci hareketliliğini, Computational Thinking and Coding (Bilgi İşlemsel Düşünce ve Kodlama) isimli proje kapsamında ev sahibi olarak gerçekleştirdi. Bu toplantı, Portekiz’den 2 iki farklı ortak okuldan, Hırvatistan ve Yunanistan’dan da birer ortak okuldan öğretmen ve öğrencilerin katılımı ile 11 – 15 Ekim 2021 tarihinde başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, 21. Yüzyıl becerileri arasında yer alan bilgi işlemsel düşünme ve kodlama konusuna odaklanan Erasmus projesinin İstanbul’daki toplantısında Arduino ve STEAM atölyelerine katıldılar. Aynı zamanda öğrencilerin sosyal ve dil gelişimlerini destekleyen, kültürel değişimin sağlandığı etkinlikler de bu toplantıda yer almıştır.
Akçansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu’nun değerler eğitimini dans ile aşılamayı hedefleyen Eur’Hop isimli bir diğer Erasmus projesinin ilk öğretmen hareketliliği 20 -22 Ekim’de Fransa’nın Grenoble Şehri’nde gerçekleşmiştir. Projenin ilk yüz yüze toplantı niteliğini taşıyan bu hareketliliğe proje okul koordinatörü Firdevs Dıramalı Dildar ve müzik öğretmeni Leman Çıtak katılmış ve diğer ortak okullardaki proje koordinatörleri ile tanışarak, projenin gelecek dönemdeki öğrenci hareketliliklerinin planlaması yapılmıştır. Bu proje 2023 yılının Ağustos ayına kadar devam edecektir.
Akçansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu, dönemin ikinci ev sahipliğini You Are My Challenge! İsimli proje kapsamında gerçekleştirdi. 6 -10 Aralık 2021’de Romanya, Portekiz, Letonya, Hollanda’dan gelen katılımcı öğretmen ve öğrencilere alkol bağımlılığı hakkında çeşitli etkinlikler, Yeşilay ve Koç Müzesi’nin yardımlarıyla bilgilendirici atölyeler düzenlemiştir.
Akçansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu, dönemin ilk öğrencili hareketliliğini Open Your Doors to Digital (Kapılarınızı Dijital Çağa Açın) isimli bir diğer Erasmus projesi kapsamında 13 -17 Aralık 2021 tarihinde Portekiz’in Castro Marim Şehri’ne yapmıştır. Bu hareketlikte 8. Sınıf öğrencilerinden Berkan Keskin, Ela Derin Evdan, Duru Burnaz, Efe Selçok, Ege Çevik’e, proje koordinatörü Firdevs Dıramalı Dildar ve Türkçe öğretmeni Nergiz Aydoğdu eşlik etmiştir. Öğrencilere uluslararası bir platformda sunum yapma fırsatı sunan bu Erasmus projesi kapsamında öğrenciler, Portekiz’de 6 farklı ulusun bir araya geldiği bu ortamda robotik tasarımlarını sergilediler, kendi bölgeleri ve okulları hakkında sunum yaptılar. Öğrencilerin sosyal ve dil gelişimlerini destekleyen aktivitelerin yanı sıra Portekiz kültürünü de yakından tanıma fırsatı buldular.
2020 yılında Türk Ulusal Ajansı tarafından kabul görerek hibelendirilmeye hak kazanan, Akçansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu’nun ortağı olduğu High Five! (Çak Bir Beşlik) isimli Erasmus projesinin ilk hareketliliği de ana koordinatör olan Büyükçekmece Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nin ev sahipliğinde Büyükçekmece İstanbul’da gerçekleşmiştir. Kaynaştırma öğrencilerini yeni bir müfredat ile buluşturmayı amaçlayan bu projenin ilk yüz yüze toplantısına Portekiz, Romanya, İtalya ve İspanya’dan öğretmenler katılım sağlamıştır.
İlk Öğrenci hareketliliğin ardından hız kesmeden devam eden Akçansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu öğrencileri, ikinci öğrenci hareketliliğini 10 -14 Ocak 2022 tarihlerinde Computational Thinking and Coding isimli Erasmus Projesi kapsamında Portekiz’in Baiao Şehri’ne yapmıştır. Bilişim teknolojileri öğretmenleri Firdevs Dıramalı Dildar ve Gülşah Çetin’in eşlik ettiği bu hareketliliğe 7. Sınıf öğrencilerinden Tuna Hira Yıldız, Melis Yılmaz, Defne Türkoğlu, Berra Eclin Güngör, Bahadır Bakırcıoğlu katılmıştır. Hareketlilik kapsamında organize edilen kodlama aktivitelerine katılan öğrenciler, kodlama becerileni geliştirirken, dil ve sosyal becerilerini geliştirme fırsatı bulmuşlardır.
Çekya’dan iki öğretmenin, işbaşı gözlem (Job Shadowing) olarak adlandırılan Erasmus Projesi ile Akçansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu’nu tercih etmesi de okulun öğretmenleri ve öğrencileri için ayrı bir gurur kaynağı olmuştur. Çekya’nın Velka Bystrice Şehrin’den gelen iki öğretmen İngilizce Öğretmeni Yalçın Kaya Erdoğan’nın derslerini yakından inceleme fırsatı bulmuşlardır. Öğretmen paylaşımlarını destekleyen bu Erasmus projesi de ikinci dönem devam edecektir.
Farklı konulardaki Erasmus projeleri sayesinde hem öğretmenlerine, hem de öğrencilerine yeni ufuklar açan Akçansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu ikinci dönemde de hızını artırarak yurtdışı hareketliliklerine devam edecektir. Tüm hareketliliklerde gerek ev sahipliği yaparak, gerekse ziyaretçi olarak katılım sağlayan Akçansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu Avrupa kimliğini güçlendirerek sürdürmeyi amaçlamaktadır.